Mis vahe on korrastamisel ja koristamisel?

KonMari korrastus - Korraster

Korrastamine ja koristamine on teineteisega tihedalt seotud, kuid tegemist on siiski kahe erineva tegevusega.

Paljud on harjunud ütlema nii tolmu võtmise, põranda pesemise kui ka asjade ärapaneku ja kappide organiseerimise kohta koristamine. Tegelikult saab korrastamiseks nimetada  sellest loetelust vaid asjade ärapanemist ja kappide organiseerimist.

Korrastamine tähendab vastandumist iseendaga

Korrastamine tähendab, et sa tegeleda asjadega ärapanemisega ning neile kindla koha leidmisega.  Korrastamise käigus vastandud sa eelkõige iseendaga, sest oled ju sina see, kes need asjad on koju toonud (juhul kui sul on pere, siis võib seda olla teinud mõni pereliige, aga sisuliselt jääb asi samaks, ehk siis keegi inimene on asja sinu koju toonud).

Üks kord elu jooksul aset leidva korrastamise (KonMari korrastusmeetodi looja ütleb selle kohta ka korrastusfestival) käigus sorteerid sa läbi kõik endale kuuluvad asjad ja otsustad, mida sa alles jätad ning mida mitte. Jäta alles vaid need, mis sulle rõõmu pakuvad, mis on sulle igapäevaselt kasulikud või mis teevad sinu elu oluliselt lihtsamaks.

Igapäevase korrastamise käigus  paned sa  vedelema jäänud asjad oma kohale tagasi, sätid asju hoiukohtades paremini ja viid oma kodus ära need esemed, mis sulle enam rõõmu ei valmista (väikseks jäänud riided vms).

Koristamine tähendab vastandumist loodusega

Koristamine on aga vastandumine loodusega. Sest tänu meie liikumisele ja muude esemete olemasolule tekib tolm ja mustus. Mustust ei saa ära kaotada, seda saab transportida ühest kohast teise. Koristamine tähendabki seda, et sa võtad lapiga ära tolmu, pühid ära  puru, teed puhtaks aknal olevad näpujäljed jne. Ühesõnaga eemaldad mustust.

Mustus ja tolm võib kahjustada sinu tervist. Koristamata ruumis on halvem õhu kvaliteet ning  vohada võivad bakterid, mis levitavad haigusi.

 

 

Shopping Cart
Scroll to Top